Placuszki w smaku słodkie. Najlepsze na ciepło, ale zimne też są smaczne. Polecam do mięs, zup, sosów, surówek.
- 300g korzenia pietruszki
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól, pieprz czarny
- Pietruszkę umyć, obrać. Zetrzeć połowę na dużych oczkach, resztę na bocznej ściance na wiórki. Przełożyć całość do miski.
- Do pietruszki wbić jajka, wymieszać dokładnie. Dodać skrobię, wymieszać. Tuż przed smażeniem dodać sól i pieprz.
- Patelnię natłuścić i rozgrzać. Z masy formować małe, płaskie (0,5 cm) placuszki, smażyć kilka minut z obu stron na lekko brązowy kolor. Przed każdą nową porcją natłuszczać patelnię.
- Podawać jak w opisie.