ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 1 kwietnia 2015

Sernik Jogurtowy - Dieta Dukana

Sernik jogurtowy z domieszką serka twarogowego emilki jest lekki i mocno wilgotny.
W smaku kwaskowy. Aromaty pasujące ciężkie typu karmel lub lekkie owocowe :)
Najlepiej smakuje po leżakowaniu w lodówce. Sernik z racji ilości skrobi podzielić na 4 dni.
  • 2 jogurty greckie (3,5% tłuszczu), każdy po 340g
  • 500g serka emilki
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki ksylitolu (może trochę więcej)
  • aromat śmietankowy (klik) można użyć karmelowego lub innego ulubionego smaku
  • 2 budynie śmietankowe, każdy po 40g
  1. Jogurty, serek, ksylitol, aromat i żółtka jaj wymieszać trzepaczką rózgową.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać budynie i zmiksować dokładnie.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180-185*, blaszkę (u mnie prostokątna tortownica 26x26 z wysokim rantem) wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ubite białka wymieszać delikatnie trzepaczką rózgową, wygarniając spód masy na wierzch.
  5. Masę przelać do tortownicy, piec przez 50-60 minut (w zależności od piekarnika, u mnie gotowy był po 53 minutach). Gotowy sernik wystudzić, wyjąć z blaszki i schłodzić w lodówce.

3 komentarze:

  1. Czy zamiast ksylitolu, można użyć słodzika w płynie lub w proszku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę, że proszkowy będzie lepszy. Przelicz go uprzednio.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...